Kategorier
Samhällstjänster

Ambulans transport på Hven

Den 21/9 1976 kan man läsa i tidningen, att första ambulansen kom till Hven. Innan dess hade Jörgen Persson kört sjuktransporter i 12 år med Minibuss. Jag kommer ihåg när pappa bröt benet och Jörgen kom hem körande på gården och drog ut båren, där sätena normalt satt. Då fanna ingen ambulansutrustning och ingen sjuksköterska. Vid behov visste Jörgen vilka läkare som fanns på ön och de ställde upp och hjälpte till.

När följande brev kom så blev de fler som fick en utbildning i ambulanssjukvård. Jag vet Hans Piven och Jörgen, men vem den tredje var vet jag inte. Pappa var i ånga år med och körde ambulans på Ön.

Till befolkningen på Ven

Torsdagen den 24 september 1981 klockan 13.00 ansluts ambulanssjukvården på Ven till den för Skåne gemensamma larmcentralen LAC-LM i Malmö.

Detta innebär att ni som bor eller vistas på Ven i fortsättningen måste kontakta larmcentralen i Malmö då ni är i behov av ambulans.

Genom att Ven ansluts till larmcentralen i Malmö kommer taxiägaren/ambulansmannen Jörgen Persson EJ längre finnas tillgänglig via telefon i sin bostad. I stället kommer Persson och hans medhjälpare att kontaktas på radio från larmcentralen då begäran om ambulans inkommit. Även ambulansen på Ven har utrustats med kommunikationsradio för kontakt med larmcentralen, kustbevakningen, sjukhus, helikopter mfl

VID BEHOV AV AMBULANS RING I NÖDSITVATION 90 000

VID ICKE BRÅDSKANDE BEHOV 040-104500

För att personalen på larmcentralen i Malmö lättare skall kunna orientera sig på kartan finns på baksidan av detta blad en karta över Ven. Som ni ser är kartan indelad i olika numrerade rutor med vardera fyra siffror. Behåll gärna kartan lätt tillgänglig vid er telefon och anteckna gärna rutans nummer där ni bor på eller under er telefonapparat så ni lätt kan ange kortnumret om ni är i behov av ambulans någon gång i framtiden.

Karl-Erik Åberg

Sekreterare/ambulanschef

Detta är 36 år sedan de skrevs och 41 år sedan första ambulansen kom till ön.

i dag har vi en fantastisk ambulansvård, men kunnig personal och med folk som har förmågan att hjälpa oss alla. Det är ju ofta så att när de rycker ut så är det vänner och bekanta, nära eller kära som är de som behöver hjälpen. Det är oerhörd tur vi har personer som ställer upp och jobbar med detta. Där är man hemma i lugn och ro med familjen, eller på jobb mitt i en uppgift, piper telefonen så kastar de sig iväg för att hjälpa den som är i nöd… det är riktiga Vardagshjältar!!!
Ett litet utdrag från texten ovan

Lämna ett svar