Kategorier
Dagshändelse

från 100 års firandet

Tack för ett riktigt 100 års firande smiley

Det var ett strålande väder dagen till ära. Ön vimlade av folk, tror de var första gången detta året som cyklarna tog slut, de är ett mått på många turister. Sen är det högsommar och ön är full utav sommargäster, och givetvis var Hvenborna också i rörelse för att fira Hvens stolthets födelsedag!

Att sedan de var flera andra tillställningar som årets loppis på Hvens Hembyggdsgård och invigning av Jonas Högströms utställning på Kulturhuset gjorde ju sitt till att många var ute och rörde på sig. Jag tror de flesta hann med alla ställena…. de ska då vara tippen som blev svårast att passa in… några valde nog att låta bli och ta de på måndag i stället smiley

Våra Brandmän och ambulanskåren hade verkligen gjort en bra planering. Där fanns möjlighet att släcka elden på en människa som brinner, att spruta med brandsläckare ( min lille Wilmer fortsatte med de när han kom hem smiley så man ser vilken nytta de gör att man får pröva ) De fanns möjlighet till att lära hjärt-lung räddning och så fanns så klart möjlighet att fråga både Hvens brandkår och de som kom från Brandkåren i Landskrona.

Vi kunde se hur en brandman 1914 såg ut och hur dagens brandman ser ut.

Flammy apan var på besök smiley

Mitt bidrag till 100-åringen var en utställning av foto och tidningsklipp som visade Hvens frivilliga brandkårs historia genom 100 år, inget heltäckande men på 30 meter utställning upphängd på snören så fanns en hel del med. Jag har givetvis plastat in alla foto och klipp så de håller. Givetvis så skänker jag utställningen till Hvens Frivilliga Brandkår.

Jag vill här passa på och tacka de som ställt upp under våren när jag samlat info om Brandkåren. Tack alla ni som bidragit smiley

Men jag har en EFTERLYSNING de finns nästan inga foto från de sista 30-40 åren av brandmännen… Om någon har något så blir jag glad om ni vill maila den eller jag får låna och scanna av fotot. Jag vill gärna komplettera utställningen så fotona finns hos Hvens frivilliga brandkår.

Ett exempel är att min pappa Arne Pettersson finns inte med på ett ända foto, varken som ambulans eller brandman….

Med tanke på att Helge Carlsson varit brandman i 70 år, Arne Bengtsson i 68 år, Peter Holmberg i 38 år och många fler i många år ( men jag vet inte hur länge) . Då måste de finnas foto på ön där dessa Vardagshjältar är med….

Lennart Söderberg höll tal stående på den gamla brandbilen från 1931 som i många år var Hvens brandbil. Det är med glädje man ser att brandbilen återvänder vid dessa högtidsdagar och är så otroligt välbevarad.

Jag fick äran att åka med där framme en liten runda och i kortegen fick de äldre brandmännen åka med den gamla brandbilen.

Här kommer många foto från dagen och jag har ännu fler på gång, titta och njut!

Lämna ett svar