Kategorier
Hvenbor

Alvar Weberg 1896

1896 föddes Alvar Weberg. I hela sitt liv var han nära havet. Den första skutan hette ”Tärnan” den var jag ”kockjungman” när jag kom på 1910. Så fort jag var i land så sprang jag runt på kajen och tittade på segelfartyg. De är dom jag minns nu säger Alvar i en intevju 1984 06 20 (troligen NST) Jag har sedan 1979 tecknat från minnet alla de segelfartyg från min ungdom. Jag har gjort ca 350 säger min dotter, vi ger bort dom till vänner och bekanta. Hven-skutan ”Tuna” finns på vykort.

Minnes bilderna fyller nu Alvars rum galeaser, tremastare, slätskonare, skonare, fullriggare, fyrmastare, jakt…..

1916 fick han andra klass skepparbrev. Det berättigade honom att föra fartyg från Haparanda i norr till Lindeshamn i väster och allt hav däremellan.

Tillsammans med sin bror skaffade han en skuta ”Rita” 1929. Några år senare fick han ta över skeppet själv, sedan brodern tagit hand om en annan skuta.

I 40 år hade han ”Rita”. Vi gick överallt och i alla hamnar. Mestadels gick vi på cementtraden från Limhamn in i Östersjön och till Västkusten.

alvar bor i de hus han byggde 1939, då kostade det 20 000:-

Lämna ett svar